+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Stereokuvaparit, niiden kuvaaminen ja miten niitä katsotaan?

Olen jo vuosia ollut koukussa stereokuviin ja ihastellut niiden kolmiulotteisuutta läppärin näytöltä ilman mitään apuvälineitä. Oli huikea tunne kun opin ensimmäisen kerran miten näitä kuvia pitää katsoa, että ne muuttuvat kolmiulotteiseksi.

Yksinkertaisesti on kyse siitä, että otetaan kaksi kuvaa (millä tahansa laitteella) jotka on kuvattu siten, että vasemmalle silmälle tarjottava kuva on kuvattu vasemman silmän kohdalta ja oikealle silmälle tarkoitettu kuva oikean silmän kohdalta. Kuvien etäisyys suurinpiirtein 6-7 senttimetrin etäisyydeltä toisistaan. On myös huomioitava, että kuvien ottamisen välissä kamera ei kierry/käänny erilaiseen kulmaan kuin ensimmäistä kuvaa otettaessa.

Koska säännöt on tehty rikottavaksi, halusin testata miten toimii ja minkälainen efekti saadaan, jos kuvaparin kuvausväliä suurennetaan. Alla olevassa esimerkkikuvassa kuvien välinen etäisyys on noin metrin, eli reilusti enemmän kuin suositus. Tällöin puhutaan Hyperstereo-kuvista. Tämä sopii hyvin silloin kun kuvattava kohde on suhteellisen kaukana kamerasta (yli 15 metriä). Tällä tavalla saamme voimistettua stereovaikutelmaa ja kuvan kolmiulotteisuus tulee paremmin esille.

Miten kuvia sitten pitää katsoa, että ilmestyy kolmiulotteinen kuva? Erilaisia ohjeita löytyy paljon pienellä hakukone-etsinnällä. Itselleni kuvat toimivat parhaiten näin: avaa kuva siten, että se täyttää suunnilleen koko laitteen ruudun ja että kuvaparin vasemmalla ja oikealla puolella ei ole häiriötekijöitä. Tämän jälkeen katse kohdistetaam kuvan keskipisteeseen (kuvien väliin keskelle). Tämän jälkeen lähdet viemään silmiä kieroon keskelle ja huomaat miten kahden kuvan väliin alkaa muodostua kolmas kuva. Nyt yrität kohdistaa silmäsi siten, että kolmas keskelle muodostuva kuva on eheä ja saman kokoinen kun sen kummallakin puolella olevat kuvat. Aluksi keskimmäinen kuva saattaa olla hämärtynyt ja epätarkka, mutta mitä pidempään harjoittelet tätä tekniikkaa, sen paremmin kuva alkaa tulla esille. Kun saat kuvan pysymään paikallaan, sinun on vielä saatava se teräväksi. Tämä on joskus hankalin vaihe ja saatat joutua kokeilemaan monta kertaa ennen kuin kuva terävöityy. Kun kuva on viimein terävä, se muuttuu samalla kolmiulotteiseksi. Mitä enemmän harjoittelet tekniikkaa kuvia katselemalla, sen helpommaksi homma muuttuu. Pienen harjoittelun jälkeen huomaat, että voit räpytellä silmiä ja liikuttaa katsettasi kolmiulotteisessa kuvassa vaivatta ja ilman, että kuva menee välillä epäteräväksi.

Silmät sirrilleen ja hauskoja hetkiä kuvan parissa!

 

Avaa kuva isommaksi klikkaamalla.

 

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO