+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Ricoh Theta S

Sain testattavaksi Ricoh Theta S 360° panoraamakameran Pasi Vahimaalta. Pasi toimii professorina Itä-Suomen yliopiston Fotoniikan instituutissa. Yliopisto on suunnittelemassa virtuaalista laboratoriota ja olen mukana projektissa asiantuntijana ja tässä voisi olla yksi käyttökelpoinen laite osaksi projektia.

Kamerassa on kaksi 180° kuvaavaa linssiä jotka yhdessä muodostavat 360° panoraamakuvan tai videon. Heti alkuun todettakoon, että kyseessä ei ole ammattilaiskamera ja että laadukkaita kuvia tai videoita vaativalle tämä on ehkä hiukan liian heppoinen. Yllätyin kuitenkin positiivisesti laitteen tuottamista kuvista. Mikäli valo olosuhteet ovat hyvät toimii kamera varsin asiallisesti, mutta itseäni tietenkin kiinnostaa ne äärimmäiset olosuhteet. Testasin kameran HDR kuvausta hämärässä pubissa ison ikkunan vieressä ja ulkona oli varsin kirkasta. Lopputulos: TÄÄLLÄ. Kuvaa ei ole käsitelty millään lailla, vaan se on suoraan kameran “rullalta” upattu verkkoon ja täytyy kyllä sanoa, että varsin hyvä lopputulos. Testasin myös kameran videokuvausominaisuutta ja siitä käsittelemätön lopputulos: TÄÄLLÄ. HUOM! Linkki videoon kannattaa avata Chrome selaimella, niin video toimii oikealla tavalla ja asetuksista heti HD-laatu päälle. Tässä veilä linkkejä muihin kuviin: MaisemaaHissi, Autossa. Suurin osa noista linkien takana olevista kuvista jäisi kuvaamatta minun laadukkaammalla ja raskaammalla kalustolla.

Laite painaa vain vaivaiset 125g ja Suomalaisissa verkkokaupoissa hinta vaihtelee 400€ ja 450€ välillä. Eli varsin edullisesta laitteesta on kyse. Fyysisiltä mitoiltaan se on saatu niin pieneksi, (44 x 130 x 22.9 mm) että se kulkee mukana lähes huomaamattomasti. Pienestä koostaan huolimatta siihen on saatu sisällytettyä kaikki tarpeellinen. Yksinkertaisimmillaan laitteeseen laitetaan virta päälle ja painetaan laukaisinta ja kuva on otettu, tai vaihdetaan videokuvaus päälle ja aloitetaan kuvaaminen.

Itse laitteessa ei ole etsintä tai asetuksien muokkausmahdollisuutta, mutta sen saa linkitettyä älypuhelimen tai pad-laitteen kanssa ja sitä kautta on mahdollista muuttaa valotusaikoja, suljinta HDR moodia tai saa laukaisutua kuvan etänä ja myös etsin ilmestyy puhelimen tai padin näytölle, mutta sillä ei tosin tee mitään, koska kuva on jokatapauksessa sen 360° jolloin ei tarvitse tarkistaa mitä kuvaa.

Valokuvaaminen on pikkuhiljaa siirtymässä enemmän ja enemmän 360° panoraamojen suuntaan. 360° on mielestäni loistava tapa esittää asioita ja kuvakulman ollessa ns maksimissa, ei kuvaa pääse mitenkään karkuun. Tätä tekniikkaa hyödynnetään jo uutislähetyksissä, keikkataltioinneissa ja vaikka missä muussa mediatuotannossa. Tähän kun yhdistetään vielä virtuaalilasit, niin täysin erilainen video tai kuvan katselukokemus on valmis.

Laitteella voi myös streemata videota suoraan nettiin. Tämä on varsin hieno ominaisuus ja käyttökelpoinen vaikka mihin hommaan.

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO