+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Myrskyharrastajana ja valokuvaajana olen luonnollisesti kiinnostunut kaikenlaista taivaan tapahtumista ja 17.3 avautui mahdollisuus kuvata yhtä voimakkaimmista aurinkomyrskyistä moneen vuoteen. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet erittäin suotuista aikaa revontulille. Viimeksi näin voimakkaita revontulia näkyi 26.9.2011. En kuitenkaan kerinnyt valita kuvauspaikkaa tuolloin ja kuvasin reposia omalta kotipihalta ja rivitalomme katolta. Kuvia täällä: 26.9.11 reposet.

17.3 sain hälyytyksen puhelimeeni paraikaa jylläävästä aurinkomyrskystä. Kellon ollessa vasta 12.00 päivällä, en edes osannut odottaa, että myrsky tulisi kestämään iltaan tai yöhön saakka, joten en pitänyt kiirettä kuvauspaikan tai muiden valmistelujen kanssa. Kuitenkin noin kello 17.00 maissa kun aurinko rupesi jo laskemaan, näytti revontulimittari vielä todella kovia lukemia ja tiesin että heti kun pimenee rupeaa revontulet loistamaan, mutta arvoitus oli, että kestääkö se vielä pitkään pimeän tultua, koska myrsky oli jo ollut aktiivisena yli 10 tuntia ja se on varsin harvinaista.

Jo 2011 olleiden voimaikkaiden revontulien aikana päätin, että jos joskus vielä tulee tilanne, että on mahdollisuus ennakoida ja valita paikka reposten kuvaamiseen, lähden Kolin huipulle näköalapaikalle. Ja niinpä klo 18.00 lähdin ajelemaan Kolille ja saavuin paikalle juuri kun ilta alkoi hämärtää. En vain osannut ottaa huomioo, että näköalapaikalle johtavat jyrkät portaat ovat vailla talvihoitoa. Miksi? Noin 20 minuutin taistelun jälkeen pääsin perille. Iso kameralaukku, kolmijalka ja kuvausmasto hiukan hankaloittivat ja hidastivat liikkumista. Näköalapaikalle johtavat portaat oli lasketeltu ilmeisesti lasten toimesta jäiseksi ränniksi ja rappusten vieressä lunta oli noin vyötäröön saakka, joten aika mielenkiintoine oli menomatka.

Perille päästyäni virittelin ensin kuvausmaston ja kolmijalan paikalleen ja juuri sopivasti rupesi taivaalla erottumaan revontulien loimotusta. Nappailin kuvia lähinnä 10.5 mm linssillä, jolloin sain yhteen kuvaan maksimaalisen palan taivasta ja mahdollisimman laajan näkymän. Kuvagalleriaan pääsette tutustumaan TÄSTÄ. Tein myös yhden 360 panoraamaesityksen huipulta ja esitykseen pääsee TÄSTÄ.

Olen vuosien varrella kuvaillut kaikenlaista yötaivaaseen ja erilaisiin valaistuksiin liittyvää ja tein aiheesta reilun kolmen minuutin esityksen ja sitä pääsette katselemaan alla olevasta esityksestä.

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO