+358 50 322 0066 rami@sci.fi

valon vuosi

Vuosi 2015 on kansainvälinen valon vuosi. Kansainvälinen valon vuosi avattiin Pariisin UNESCON päämajalla 19-20.1.2015. Avajaisissa nähtiin Joensuulaisen valotaiteilijan Kari Kolan teos “Light is here”. Teos valaisi UNESCON päämajan sekä UNESCON pihalla olevan Globen-teoksen.

Kaksipäisessä seminaarissa oli puhujina monia monia tunnettuja Nobelisteja sekä eri alojen specialisteja.

Oli ilo ja kunnia saada olla osana tällaisessa projektissa. Ryhmä koostui seuraavista henkilöistä ja vastuualueista:

Kari Kola (konsepti, tuotanto, musiikki ja valosuunnittelu), Nuno Maya (videosisältö), Remco Keepers & Tiago Mayer (videoprojisointi), Tiia Pulkkinen, Eetu Hotti ja Riku Elo (valotekniikka), Lauri Wilkman ja Otto Wahlgren (sähkötekniikka), Hane Aaltonen ja Rami Saarikorpi (dokumentointi). Lisäksi paikalla oli kasaamassa ja purkamassa kokonaisuutta n. 20-30 paikallista apukättä.


LYHYT REISSUKERTOMUS

Reissu Pariisia kohti alkoi Joensuusta 16.1.15 klo 04:30. Vielä Joensuussa keli oli hyvä ja aina Lahteen asti se kesti

Paris

siedettävänä, mutta loppumatka Helsinki-Vantaan asemalle olikin sitten hiukan takkuisempaa runsaan lumen tulon vuoksi. Autoja oli ojassa ja pientareella ennätysmäärä. Runsas lumisade hidasti matkaamme noin tunnin verran arvioitua saapumisaikaamme myöhäisemmäksi, mutta onneksi olimme varautuneet tähän. Normaali kenttätoimenpiteiden jälkeen matka kohti Pariisia meni hyvin ja onneksemme kaikki kameran jalat ja painavampi kalusto saatii menemään Valoparran rekalla jo aikaisemmin, joten kannettavanamme oli vain tekninen kalusto ja vaihtovaatteet.

Pariisin päässä hotelli sijaitsi noin kahden kilometrin päässä UNESCO:sta, joten kävelymatkaakaan ei tullut paljon. Mutta kaikenkaikkiaan reissulla askelmittariin kertyi kuudessa päivässä 97 kilometriä. Kilometrimäärä ei kuulosta paljolta vajaaseen viikkoon, mutta kun siihen lisätään pikkuisen vajaan 20 kilon varustuksen joka kulki kaikkiaalle mukana, niin aika hapoilla oli parina ekana iltana.

Kuvasimme ja dokumentoimme UNESCO:a melkeinpä koko reissussa oloaikamme. Kuvaaja gollega Hane Aaltonen kuvasi videot, stillejä ja panoraamoja ja minä stillit, panoraamat, gigapanin ja 360° panoraamat. Viimeisenä ja ensimmäisenä iltana otimme muutaman pakollisen räpsyn muutamista paikoista ja alla kuvaesitys niistä. Blogin lopussa Hanen video, 360° panoraamakokonaisuus, gigapan ja kuvaesitys itse teoksesta.


Gigapan

GIGAPAN (klikkaa kuvaa avataksesi gigapanesitys) kuvalle tuli loppujenlopuksi kokoa 1585 megaa (127556 x 12428 pikseliä). Kuva on ammuttu Tour montparnasselta. Rakennus on 209 metriä korkea ja sen päältä olevalta näköala/kuvausterassilta aukeaa suhteellisen hyvät maisemat Pariisiin. Mutta valokuvaamiselle saatikka gigapanille tämä paikka ei ole maailman paras, koska terassia kiertää lasitus ja lasiin on jätetty suhteellisen pieni aukko mistä kameran saa ulos.


360° ESITYKSET päästiin kuvaamaan myös UNESCO:n katolta jonne ei normaali oloissa ole kuulemma kenelläkään asiaa. Eli tässä suhteessa 360° panoraamasta tuli suhteellisen ainutlaatuinen.

Light is here littleplanet

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO