+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Olen viimeisen kahden vuoden aikana tehnyt lukuisia 360-panoraamavalokuvia HDR muodossa. HDR on lyhenne sanoista High Dynamic Range. Meneillään oleva vuodenaika antaa hyvän mahdollisuuden hyödyntää HDR:ää myös tavallisessa valokuvaamisessa. Perusideana tässä tekniikassa on kuvata kohteesta usealla eri valotusajalla kuvia ja yhdistää ne. Itse käytän kamerana Canon 5D:tä ja tälle kameralle helpoin tapa on kuvata kolmella eri valotuksella. Monissa muissa kameroissa on mahdollista asettaa kamera ottamaan kerralla useampia kuvia (6-8) eri valotusajoilla, pienemmillä askelvälillä. Itse käytän yleisimmin -2, 0 ja +2 askellusta valotuksessa. Alla esimerkki kuvista.

360 panoraamavalokuvaamisessa käytän HDR:ää lähinnä estämään ikkunoiden palamisefektiä, mikä yleensä sisällä otetuissa valokuvissa tulee ongelmaksi. Tavallisessa kuvaamisessa tekniikkaa käytetään tuomaan esille paremmin kirkkailla ja varjoisilla alueilla olevia yksityiskohtia. Tähän vuodenaikaan käytän tapaa ottaakseni kuvia ns. Golden Hour-aikaan. Golden hour, myös magic hour-nimellä tunnettu ilmiö, on auringonnousun ensimmäinen ja -laskun aikainen viimeinen tunti. Nimitys Golden hour johtunee auringon valon kultaisesta värivivahteesta, elokuva-alalla samasta ilmiöstä käytetään nimitystä magic hour. Lisää ilmiöstä voi lukea alla olevista linkeistä.

Vuodenaika jota elämme antaa valokuvaajille ainutlaatuisen tilaisuuden hyödyntää tätä suhteellisen harvinaista valoa melkein koko auringon taivaallaoloajan. Koska aurinko ei missään vaiheessa nouse kovinkaan ylös ovat valot ja varjot melkein koko päivän valokuvausta ajatellen mukavasti aseteltuna.

HDR kuviani: Täällä

Wikilinkit: HDR ja Golden hour

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO