+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Sain Kuvanmaailmasta testiin uuden DxO ONE kameran ja tässä lyhyt juttu aiheesta.

DxO ONE

DxO ONE on maailman ensimmäinen tämän kokoluokan kamera johon on saatu ympättyä samaan pakettiin täysiveriset järjestelmäkameran ominaisuudet. DxO on kyllä kieltämättä todella kätevän kokoinen kuten alla olevasta kuvasta on helppo todeta.

DxO ONE-1

Kameran speksejä en lähde sen enempää erittelemään, koska ne on helppo katsoa täältä: http://www.dxo.com/us/dxo-one

Kamerasta tekee mielekkään käyttää sen pienuus ja mukana kuljetettavuus, sekä helppo kytkentä iPhoneen tai iPadiin. Olen jo pitkään etsinyt tällaista kameraa ison ammattirungon rinnalle. Aina ei viitsi kuljettaa kuvausreissuilla isoa järjestelmäkameran runkoa ja putkia hupikuvausta varten muiden kuvaustöiden välissä. Tällainen vain taskuun ja aina on tarpeeksi laadukas kamera käytettävissä.

DxO ONE kiinnitetään iPhoneen tai iPadiin Lightning-liittimen avulla. Tämä on huomattavasti parempi tapa kuin WIFI:n kautta. Ensinnäkin se on huomattavasti paljon nopeampaa ja kamera toimii paljon nopeammin kuin langattomien verkkojen kautta. Toisaalta tämä poistaa mahdollisuuden kuvata etänä.

Yksi iso plussa tulee ohjelmistolle/ohjelmistoille. Kameran softa ja iPadissa tai iPhonessa oleva kamerasofta päivitetään kätevästi etänä milloin ja mistä maailman kolkasta tahansa. Yhtenä miinuksena on  sanottava manuaaliasetuksilla kuvatessa ja niitä iPhonesta tai Padista säädettäessä, että livekuva ei päivity asetuksien mukaiseksi vaan ne on tiedettävä/arvattava. Tämä ei tietenkään ole ongelma kuvaajille jotka tietävät mitä hakevat lopputulokselta, mutta ei niin perillä oleva käyttäjä saattaa turhautua manuaaliasetuksiin helposti. Toisaalta jos tähän on tulossa päivitys, niin medialaite kertoo mitä uutta kivaa uudessa ohjelmassa on ja voi sen halutessaan päivittää. Eli tuon ongelman korjautuminen saattaa olla muutamien viikkojen/kuukausien päässä.

Miinuksena kuitenkin tulee arvattaenkin akunkesto. Laitteen koko on jo niin pieni, että akun koosta on tietenkin jouduttu tinkimään paljon. Hyvänä puolena kuitenkin se, että laite antaa kuvata normaaliin tapaan kun se on kytkettynä ulkoiseen virtalähteeseen.

Toinen miinus tulee laitteen käytöstä ilman iPhonea tai iPadia. Kun kamera on kytketty jompaan kumpaan edellämainituista, on helppo tehdä kaikenlaisia säätöjä ja asetuksia, mutta kun kamera irroitetaan, niin päälle kytkeytyy kameran automaatti-tila, jolloin esimerkiksi hämärässä kuvaaminen on mahdotonta. Tai no ei mahdotonta, mutta kuvat ylivalottuvat melkeinpä aina. Toisaalta hyvänä ominaisuutena voi mainita ilman iPhonea tai iPadia kuvatessa, että se ylipäätään on mahdollista. Vastaavanlaiset kamerat jotka toimivat WIFI:n kautta, eivät toimi ilman ko. laitteita. Pitää vain muistaa että kamerassa ei ole omaa etsintä, mutta pienen harjoittelun jälkeen kuvaaminen ilman etsintä onnistuu kyllä helposti. Toinen hyvä puoli ilman ylimääräisiä näyttöjä on mahdollisuus valita videokuvaustila.

Yksi arvostamani ominaisuus on tässä laitteessa ratkaistu hienosti. Arvatenkin laite kuvaa varsin isokokoista kuvatiedostoa. Mutta kun kytkee laitteen iPhoneet tai Padiin ja kuvailee, niin kuvat voi latailla pieninä jpg tiedostoina ja jakaa verkkoon aika nopealla vauhdilla. Ja kun kytkee laitteen tietokoneeseen jaa ladattua kamerasta samat kuvat RAW-muodossa, jolloin kuville on vielä tehtävissä vaikka mitä.

Monet muutkin ovat kameraa jo päässeet testaamaan ja arvostelut ovat olleet laidasta laitaan. Jotkut arvostelevat hintaa (samalla hinnalla saa jo järjestelmäkameran ja linssin), jotkut taas liian pientä kokoa, tai että kameraa ei saa kolmijaklaan kiinni perinteisin menetelmin. Mutta mielipiteeni on tästä kokonaisuutena positiivinen. Tämän parempaa ei mielestäni ole vielä markkinoille tullut jos etsit helppoa ja mielekästä kameraa hupireissuille, synttäreille, häihin (kaverin), baariin tai kaveriksi järkkärikameran rinnalle.

DXO sai juuri hienoja uusia toimintoja! Kannattaa siis tehdä päivitys. Uusista ominaisuuksista listaa ja lisätietoja täällä: http://www.dxo.com/us/dxo-one#new-1

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO